Բլոգ
ֆրուկտանի նկատմամբ անհանդուրժողականություն
ֆրուկտանի նկատմամբ անհանդուրժողականություն
Ֆրուկտանները բնական ածխաջրեր են, որոնք հայտնաբերված են շատ մթերքներում՝ հացահատիկներից և լոբազգիներից մինչև որոշ մրգեր և բանջարեղեն:
Ֆրուկտանը մոլեկուլ է, որը կազմված է ֆրուկտոզայի մոլեկուլների շղթայից, որոնք կապված են իրար, վերջում գլյուկոզայի մոլեկուլով: Ֆրուկտանները FODMAP ածխաջրերի խմբի շաքարներ են, որոնք կարող են առաջացնել մարսողական խանգարումներ:
... 08 06, 2023
Որոշակի տեսակի սննդակարգերին հետևելու պատճառները
Որոշակի տեսակի սննդակարգերին հետևելու պատճառները
Դուք կարող եք ունենալ ալերգիա, անհանդուրժողականություն կամ աուտոիմուն հիվանդություն, որը ստիպում է ձեզ բացառել որոշ մթերքներ ձեր սննդակարգից:
... 31 05, 2023
Ի՞նչ է վեգաննությունը և բուսակերությունը:
Ի՞նչ է վեգաննությունը և բուսակերությունը:
Բուսակերությունն այն է, երբ մարդը միս չի ուտում, բայց կարող է ուտել կենդանական այլ մթերքներ: Որպես կանոն, մարդիկ ընտրում են այս տեսակի դիետան առողջական խնդիրների, կրոնական համոզմունքների կամ կենդանիներին վնասելու բարոյական մտահոգությունների պատճառով: Շատերը միս չեն ուտում, քանի որ այն համարում են անառողջ: Բուսակերության մի քանի տեսակներ կան.
... 23 05, 2023
Որո՞նք են գլյուտենի անհանդուրժողականության տեսակները:
Որո՞նք են գլյուտենի անհանդուրժողականության տեսակները:
Ավելի ու ավելի շատ մարդիկ են հրաժարվում գլյուտեն պարունակող մթերքներից՝ տարբեր հիվանդությունների և անհանդուրժողականության պատճառով։ Գլյուտենը սպիտակուց է, որը պարունակվում է հացահատիկների մեջ, ինչպիսիք են ցորենը, գարին, հաճարը, կամուտը և տրիտիկալեն:
Ստորև ներկայացված է գլյուտենի անհանդուրժողականության տարբեր տեսակների համառոտ ցանկը.
... 11 04, 2023
Ամեն ինչ լակտոզայի անհանդուրժողականության մասին
Ամեն ինչ լակտոզայի անհանդուրժողականության մասին
Լակտոզայի անհանդուրժողականությունը շատ տարածված մարսողական խնդիր է, երբ մարմինը չի կարողանում մարսել կաթնաշաքարը՝ շաքարի մի տեսակ, որը հիմնականում հայտնաբերված է կաթում և կաթնամթերքում:
Ենթադրվում է, որ աշխարհում մեծահասակների մոտ երեք քառորդը այս կամ այն ձևով անհանդուրժողականություն ունի կաթնաշաքարի նկատմամբ:
... 22 03, 2023Ցելիակիա մանկահասակ երեխաների մոտ
Ցելիակիա մանկահասակ երեխաների մոտ
Ցելիակիան կարող է զարգանալ մանկահասակ տարիքում, սովորաբար մոտ վեց ամսականում, երբ դադարացնում են կրծքով կերեկրումը և սննդակարգին ավելացնում են գլյուտեն պարունակող հավելյալ սնունդ: Որոշ երեխաների մոտ այս հիվանդությունը կարող է շատ արագ զարգանալ, մինչդեռ մյուսները կարող են ախտանիշներ չունենալ մի քանի տարի շարունակ:
... 09 03, 2023Գլյուտեն պարունակող և չպարունակող մթերքներ
Գլյուտեն պարունակող և չպարունակող մթերքներ
... 21 02, 2023
Ի՞նչ է ցելիակիան
Ի՞նչ է ցելիակիան
Ցելիակիան գլյուտենի նկատմամբ կայուն անհանդուրժողականությունն է: Գլյուտենը սպիտակուց է, որը պարունակվում է ցորենի, տարեկանի, գարու, վարսակի մեջ:
... 20 02, 2023Ինչու՞ են որոշ մարդիկ ունենում գլյուտենի անհանդուրժողականություն:
Ինչու՞ են որոշ մարդիկ ունենում գլյուտենի անհանդուրժողականություն:
Գլյուտենի անհանդուրժողականությունը հաճախ պայմանավորված է ժառանգական գործոններով, սակայն կարևոր դեր է խաղում նաև իմունային համակարգը, վարակների առկայությունը և որոշակի սննդակարգին հետևելը: Ինչևէ, անհանդուրժողականությունը միշտ չէ, որ նույն կերպ է դրսևորվում. կան երեք հիմնական տիպի հիվանդություններ՝ ցելիակիա, գլյուտենի և ցորենի նկատմամբ զգայունություն և ցորենի ալերգիա։ Հաճախ այդ տերմինները օգտագործվում են որպես հոմանիշներ, սակայն դրանց դրսեւորվում են բոլորովին այլ ախտանիշներով ու խնդիրներով։
... 12 01, 2023Ցորենի ալերգիա և ցելիակիա:
Ցորենի ալերգիա և ցելիակիա:
Ցորենի ալերգիան և ցելիակիան բոլորովին տարբեր բաներ են։ Այնուամենայնիվ, քանի որ ցելիակիան պայմանավորված է օրգանիզմի արձագանքով գլյուտենի՝ ցորենի մեջ պարունակվող սպիտակուցի նկատմամբ, այդ երկու հասկացությունները կարող են շփոթել:
... 12 01, 2023