Բուսակերությունն այն է, երբ մարդը միս չի ուտում, բայց կարող է ուտել կենդանական այլ մթերքներ: Որպես կանոն, մարդիկ ընտրում են այս տեսակի դիետան առողջական խնդիրների, կրոնական համոզմունքների կամ կենդանիներին վնասելու բարոյական մտահոգությունների պատճառով: Շատերը միս չեն ուտում, քանի որ այն համարում են անառողջ: Բուսակերության մի քանի տեսակներ կան.

 

 

Լակտո-օվո-բուսակերությունը (լատիներեն lacto - «կաթ», ovo - «ձու») ամենատարածված բուսակերական դիետան է: Այս դեպքում մարդիկ կարող են ուտել ձու և կաթնամթերք, բայց ոչ միս ու ծովամթերք։

 

Լակտոբուսակերությունը սննդակարգում ներառում է կաթնամթերք, սակայն դրանից բացառում է միսը, ծովամթերքն ու ձուն:

 

Օվո-բուսակերության մեջ մարդիկ, ընդհակառակը, ձու են ուտում, բայց հրաժարվում են կաթնամթերքից, մսից ու ծովամթերքից։

 

Կան նաև բուսակերությանը նման սնվելու ձևեր։ Օրինակ, պեսկատարիանները այն մարդիկ են, ովքեր հրաժարվում են մսից և թռչնամսից, բայց օգտագործում են ձուկ, ծովամթերք, ձու և կաթ: Պոլոտտարները խուսափում են կաթնասունների մսից, ձկներից և մոլյուսկներից, բայց իրենց սննդակարգում ներառում են թռչնամիս: Ֆլեքսիտարիզմի դեպքում մարդը հիմնականում հրաժարվում է մսից, բայց երբեմն կարող է նաև ուտել միս: Այնուամենայնիվ, մսի կոնկրետ քանակությունը, որը կարելի է օգտագործել, սահմանափակված չէ:

 

Վեգաննությունը տարբերվում է բուսակերությունից նրանով, որ սննդակարգից բացառում է կենդանի էակների հետ կապված բոլոր ապրանքները՝ կաթնամթերք, ձու, ձուկ, ծովամթերք և, իհարկե, միս։ Վեգանների մեծ մասն առաջնորդվում է նաև բարոյական սկզբունքներով: Ուստի, սննդից բացի, խուսափում են նաև կաշվից և մորթուց կենցաղային իրերից և հագուստից, կենդանիների վրա փորձարկված կոսմետիկայից և այլն։

 

 

Ազդեցություն առողջության վրա

 

Բուսական և վեգան դիետաները ունեն առողջության որոշ առավելություններ.

 

  • օգնում են նվազեցնել քաշը;
  • հեռացնում են տոքսիններն ու շլակները մարմնից, օգնում են մաքրել մաշկը;
  • բարելավում են աղիքային միկրոֆլորան և նվազեցնում են աղիների քաղցկեղի առաջացման վտանգը;
  • նվազեցնում են շաքարախտի զարգացման ռիսկը;
  • նվազեցնում են սրտի և անոթային հիվանդությունների զարգացման ռիսկը.

 

Սակայն այն մթերքները, որոնք նույնպես բուսակերների սննդակարգի մաս են կազմում, կարող են հանգեցնել այս բոլոր հիվանդությունների՝ շաքարավազ, մակարոնեղեն, սպիտակ հաց, քաղցրավենիք և բուսական յուղերի չարաշահում: Հետևաբար, եթե ցանկանում եք սննդակարգից թերապևտիկ էֆեկտ ստանալ, հետևեք այս մթերքների ընդունման չափին։

 

Դիետայի բացասական հետևանքները ներառում են երկաթի, D և B12 վիտամինների, օմեգա-3 ճարպաթթուների, ամինաթթուների պակասը, որոնք շատ քիչ են բուսական սպիտակուցում:

Զամբյուղ

Զամբյուղը դատարկ է

Ընդամենը

0 դրամ

Դիտեք ձեր զամբյուղը