Դուք կարող եք ունենալ ալերգիա, անհանդուրժողականություն կամ աուտոիմուն հիվանդություն, որը ստիպում է ձեզ բացառել որոշ մթերքներ ձեր սննդակարգից:
Սննդային ալերգիա
Սննդային ալերգիան իմունային համակարգի ռեակցիան է շրջակա միջավայրի ալերգեններին: Ռեակցիան տեղի է ունենում ակնթարթորեն և հիմնականում ազդում է մաշկի, լորձաթաղանթների և շնչուղիների վրա: Սննդային ալերգիայի օրինակներ են գետնանուշի կամ ցորենի ալերգիաները, որոնցում իմունային համակարգը բացասաբար է արձագանքում համապատասխանաբար գետնանուշի և ցորենի սպիտակուցային բաղադրիչներին: Նման ալերգիաներով տառապող մարդկանց համար նման սննդամթերքի նույնիսկ շատ փոքր քանակությունը բավական է ախտանշաններ դրսևորելու համար, ուստի այն պետք է ամբողջությամբ հանել սննդակարգից։ Ալերգիա ունեցող մարդկանց պաշտպանելու համար ԵՄ-ն ընդունել է կանոնակարգ, որը պահանջում է սննդամթերքի փաթեթավորումն ու սննդամթերքը պիտակավորել 14 ամենատարածված ալերգեններով:
Սննդի անհանդուրժողականություն
Սննդային անհանդուրժողականության պատճառը ալերգիկ ռեակցիան չէ, և դրա ախտանիշներն ի հայտ են գալիս միայն սնունդ ընդունելուց մի քանի ժամ հետո։ Նման անհանդուրժողականության օրինակներից մեկը լակտոզայի անհանդուրժողականությունն է, որը բավականին տարածված է: Լակտոզայի անհանդուրժողականություն ունեցող մարդկանց օրգանիզմը չի արտադրում այն ֆերմենտը, որը տրոհում է կաթնաշաքարն առանձին բաղադրիչների: Այս ֆերմենտի բացակայության դեպքում օրգանիզմը չի կարողանում տրոհել կաթնաշաքարն ու դրանից սննդանյութեր ստանալ, ինչը հանգեցնում է բնորոշ ախտանիշների առաջացմանը՝ փքվածություն, փորլուծություն և որովայնի ցավ։ Ի տարբերություն ալերգիա ունեցող մարդկանց, սննդի անհանդուրժողականություն ունեցող մարդիկ հիմնականում կարողանում են մարսել խնդրահարույց սնունդը և ստիպված չեն լինում դադարեցնել դրա օգտագործումը փոքր քանակությամբ:
Աուտոիմուն հիվանդություն
Աուտոիմուն հիվանդությունը իմունային համակարգի արձագանքն է մարմնի սեփական բջիջներին: Հայտնի աուտոիմուն հիվանդություններից է 1-ին տիպի շաքարային դիաբետը: Այս հիվանդությունը առաջացնում է բորբոքում, որի ժամանակ օրգանիզմը հարձակվում և ոչնչացնում է սեփական հյուսվածքը։ Ցելիակիան, որն ազդում է բարակ աղիքի վրա, նույնպես աուտոիմուն հիվանդություն է։ Շատ դեպքերում վնասված հյուսվածքները վերականգնվում են առանց գլյուտենի սննդակարգ պահելուց հետո։