Ավելի ու ավելի շատ մարդիկ են հրաժարվում գլյուտեն պարունակող մթերքներից՝ տարբեր հիվանդությունների և անհանդուրժողականության պատճառով։ Գլյուտենը սպիտակուց է, որը պարունակվում է հացահատիկների մեջ, ինչպիսիք են ցորենը, գարին, հաճարը, կամուտը և տրիտիկալեն:

 

Ստորև ներկայացված է գլյուտենի անհանդուրժողականության տարբեր տեսակների համառոտ ցանկը.

 

 

Ցելիակիան աուտոիմուն հիվանդություն է։ Գենետիկ նախատրամադրվածություն ունեցող մարդկանց մոտ գլյուտենի օգտագործումը, նույնիսկ փոքր քանակությամբ, առաջացնում է աղիների թավիկների քրոնիկական բորբոքում և ատրոֆիա։ Առանց գլյուտեն դիետա սկսելուց հետո ցելիակիայի ախտանիշները բարելավվում են:

 

Բազմաթիվ ուսումնասիրություններ ցույց են տվել, որ գլյուտենի և ցորենի նկատմամբ զգայունությունը կապված է գլյուտենի կամ ցորենի որոշ բաղադրիչների նկատմամբ գերզգայունության հետ, նույնիսկ եթե անձի մոտ ցելիակիա կամ ցորենի ալերգիա չի ախտորոշվել: Գլյուտենի և ցորենի նկատմամբ զգայունությունը կարող է հանգեցնել այնպիսի ախտանիշների, ինչպիսիք են գլխացավը, սրտխառնոցը, մարսողության խանգարումը, հոգնածությունը, մկանային ցավը և մի շարք այլ գանգատներ: Այս ախտանշանները կարող են կրկին անհետանալ, եթե հիվանդը սկսի որոշակի ժամանակ առանց գլյուտեն դիետա պահպանել։

 

Ցորենի ալերգիա ունեցող մարդկանց մոտ իմունային համակարգը չափից ավելի է արձագանքում ցորենի սպիտակուցային բաղադրիչներին, որոնք սովորաբար բացարձակապես չեն վնասում: Ալերգիայի ընդհանուր դրսևորումները մաշկի և վերին շնչուղիների ռեակցիաներն են: Բուժումը ներառում է դիետայի խիստ պահպանում՝ բացառելով ցորեն պարունակող ցանկացած ապրանք:

 

Գրգռված աղիքի համախտանիշը (IBS) աղեստամոքսային տրակտի տարածված հիվանդություն է: IBS-ի բնորոշ ախտանիշներն են՝ փքվածությունը, փորկապությունը, փորլուծությունը և որովայնի ցավը, որոնք կարող են լրջորեն խաթարել կյանքի որակը: Նախքան IBS ախտորոշելը պետք է բացառվեն այնպիսի պատճառները, ինչպիսիք են ցելիակիան, գլյուտենի և ցորենի նկատմամբ գերզգայունությունը և այլ անհանդուրժողականությունները:

Զամբյուղ

Զամբյուղը դատարկ է

Ընդամենը

0 դրամ

Դիտեք ձեր զամբյուղը