Ֆրուկտանները բնական ածխաջրեր են, որոնք հայտնաբերված են շատ մթերքներում՝ հացահատիկներից և լոբազգիներից մինչև որոշ մրգեր և բանջարեղեն:

 

Ֆրուկտանը մոլեկուլ է, որը կազմված է ֆրուկտոզայի մոլեկուլների շղթայից, որոնք կապված են իրար, վերջում գլյուկոզայի մոլեկուլով: Ֆրուկտանները FODMAP ածխաջրերի խմբի շաքարներ են, որոնք կարող են առաջացնել մարսողական խանգարումներ:

 

 

Մարդու մարսողական համակարգը չունի ֆրուկտոզա և գլյուկոզա արտազատելու համար ֆրուկտանները կազմող մոլեկուլները ամբողջությամբ քայքայելու կարողությունը: Տարբեր մարդկանց համար այս գործընթացը կարող է առաջացնել տարբեր աստիճանի անհանգստություն, ներառյալ ցավոտ և անհարմար ախտանիշներ, ինչպիսիք են փքվածությունը և փորլուծությունը:

 

Եթե ​​դուք պարբերաբար զգում եք այս ախտանիշները, խորհուրդ է տրվում դրանք քննարկել ձեր բժշկի հետ: Ֆրուկտանի անհանդուրժողականության ախտորոշումը դեռ վաղ փուլում է, բայց ինչպես շաքարի անհանդուրժողականության այլ տեսակների դեպքում, ինչպիսին է ֆրուկտոզայի անհանդուրժողականությունը, երբեմն շնչառական թեստերը կարող են օգտագործվել աղիներում ֆրուկտանի խմորման ընթացքում արտադրվող գազերի քանակը չափելու համար, սակայն արդյունքները չեն երաշխավորում ճիշտ ախտորոշում։

 

Եթե ​​ձեր մոտ ախտորոշվել է գլյուտենի անհանդուրժողականություն, բայց ոչ ցելիակիա, կարող է դժվար լինել իմանալ՝ արդյոք ձեր ախտանշանները պայմանավորված են գլյուտենով կամ մեկ այլ բաղադրիչով, քանի որ ցորենը, տարեկանը և գարին ֆրուկտանով հարուստ մթերքներ են:

 

Ֆրուկտանով հարուստ մթերքներն են՝

 

  • Հացահատիկներ՝ ցորեն, տարեկանի և գարի․

 

  • Մրգեր՝ ձմերուկ, նեկտարին, գրեյպֆրուտ, խուրմա, նուռ, սալոր, հասած բանան, սալորաչիր և չամիչ․

 

  • Բանջարեղեն՝ սոխ, արտիճուկ, ծնեբեկ, ճակնդեղ, բրյուսելյան կաղամբ, սամիթ և ոլոռ․

 

  • Լոբազգիներ՝ լոբի.

 

  • Ընկուզեղեն՝ հնդկական ընկույզ և պիստակ․

 

  • Մյուսները՝ եղերդակի արմատ և որոշ սոյայից մթերքներ։

Զամբյուղ

Զամբյուղը դատարկ է

Ընդամենը

0 դրամ

Դիտեք ձեր զամբյուղը